Raven + Martyr + Overruled

Onderweg naar Hedon in Zwolle zit ik mij al te verkneukelen. Heel, heel vroeger werd ik door een vriend van mij gewezen op Raven en heb toen “Stay hard” en “All for one” grijs gedraaid. Sindsdien ben ik ze een beetje uit het oog verloren, maar ze zijn nu weer vol in beeld!

Nooit heb ik Raven live gezien, maar het feit dat zij “athletic rock” hadden uitgevonden, verontrustte mij toch enigszins de foto’s die ik de laatste tijd van dit trio voorbij had zien komen. Poseerden zij in de jaren ’80 nog met spandex American Football broeken -helmen en beschermplaten, Nu waren het foto’s van toch wat corpulente heren op leeftijd. Diep van binnen hield ik rekening met een kleine teleurstelling, omdat sommige bands langer doorgaan dan dat ze eigenlijk zouden moeten.

Het optreden zou in de kleine zaal plaatsvinden en traditiegetrouw stond het aanwezige publiek zo ver mogelijk achteraan bij de bar. De avond begon vroeg, want er waren 2 voorprogramma’s voordat Raven het podium zou beklimmen.

Click for larger and use arrows to navigate.

Use these fotos on your Facebook, Instagram, etc?Just drop me a line!

Overruled

Overruled is een Drentse band die jaren 80 speed- en thrash metal als genre heeft. Deze twintigers spelen speed en thrash alsof ze nooit anders gedaan hebben en het is echt goed! Vanaf het openingsnummer tot het (veel te vroege) einde, gingen de heren los en zelfs op het overvolle podium (waar de spullen van Raven al klaarstonden) werden de nodige positiewisselingen gedaan. De zang van Remco Smit past mooi in het geheel maar mag iets losser. Aan zijn rechterkant staat (meestal) Ronald Reinders op lead gitaar en die heeft volgens mij de tijd van zijn leven op het podium.

Compleet met enorme bos haar, strakke spijkerbroek en hoge gympen is hij de verpersoonlijking van de jaren 80 thrash metal op deze avond. Geweldig! Bassist Joeri Klaassen is maar iets minder uitgesproken op het podium dan Ronald, maar speelt een strakke partij. De drummer zit vanwege de opstelling van Raven aan de zijkant van het podium en is daardoor voor een redelijk deel van de zaal niet goed zichtbaar; ook door het zo goed als ontbreken van licht op die plek. Al met al een toffe band die zeker aandacht verdiend! Ik ben benieuwd naar een volledige set van deze band!

Martyr

Na een korte change-over is het de beurt aan de veteranen van Martyr. De band ging in 1987 ter ziele, maar is sinds 2001 weer bijeen om her en der wat optredens te doen, waarbij ze al het voorprogramma waren voor onder andere Flotsam and Jetsam, Vicious Rumours en Jaguar. Na een EP in 2009, kwam in 2011 het volledige album “Circle of 8”, uit wat betekende dat Martyr terug was om te blijven!

Het is al snel duidelijk dat er behoorlijk wat fans aanwezig zijn. Ook Martyr heeft slechts een kleine set, dus starten de heren vol bravoure. Naast nieuw werk, worden er ook wat oudere nummers gespeeld en de meest fanatieke fans staan inmiddels bij het podium en gaan uit hun dak. Als Rop van Haren van het podium springt en al zingend door de zaal loopt, blijkt de populariteit van Martyr. Het duurt daarom ook even voor hij weer terug is bij het podium, maar hij mist geen noot! De hele set klinkt lekker en je merkt dat het ervaren muzikanten zijn. Het klinkt gelikt en strak en dat komt over op het publiek. De zaal reageert enthousiast op elk nummer en ook deze set is veel te snel voorbij.

Raven

Dan is het wachten op Raven. Het duurt niet lang voor de broertjes Gallagher zelf op het podium hun laatste spullen installeren en kort sound-checken. Er gaat een gniffel door de zaal als John ietwat onhandig het podium opklimt na een bezoekje aan de mengtafel en een flinke bouwvakkersdecolleté toont aan de zaal. Het licht gaat nog wat lager en na een kleine 10 minuten verschijnen de heren op het podium.

Op het moment dat Mark Gallagher zijn gitaar een ros geeft is de toon gezet. Alle twijfel die ik had kunnen overboord, dit gaat een feestje worden! Zo goed als alle favoriete nummers komen voorbij en de broertjes Gallagher zweten zich een slag in de rondte. Vooral Mark heeft geen droge draad meer aan zijn lijf na drie nummers. Raven is live nog net zo energiek als in de jaren 80. Leeftijd of omvang doet daar niks aan af! De heren gaan als bezetenen te keer en wat mij nog het meest opvalt is de fantastische stem van John. Zijn rode bas heeft de nodige butsen, krassen en reparaties, maar zijn stem is verbijsterend goed. De hoge tonen worden zonder moeite gehaald en hij is erg toonvast. Vele oude nummers en ook het nieuwe werk komen voorbij en het klinkt allemaal goed… erg goed! 

De talrijke solo’s van Mark zijn fenomenaal. Het zweet gutst van zijn lijf en de talrijke zweetbanden om zijn rechterarm blijken geen verfraaiing te zijn, maar bittere noodzaak om het zweet van zijn speelhand te houden. Het tempo blijft de rest van de avond moorddadig hoog en als John zijn bas pakt na afloop van de set om een solo te spelen voordat er aan een toegift begonnen wordt, kijkt de hele zaal ademloos toe. Het geluid wat John uit zijn bas weet te halen is fenomenaal. In al het geweld van de broers, zou je bijna het werk van drummer Joe Hasselvander over het hoofd zien.

Joe is een stuk rustiger achter zijn kit, maar geeft wel het meedogenloze tempo aan. Pas na de laatste toegift, gooit hij een deel van zijn drumstel om en stapt tussen John en Mark en speelt mee op bas en gitaar. Het concert eindigt in een orgie van geluid waarbij de instrumenten niet gespaard worden. Het publiek weet dit zeer te waarderen! Op de weg terug naar huis weet ik het zeker; deze avond komt moeiteloos in mijn top 10 van concerten en misschien zelfs wel in de top 5.